BARFFAUS

SIIS MITÄ?

Olemme siisrtyneet pari vuotta sitten piskien kanssa barffaukseen eli raakaruokintaan ja myös tällä hetkellä kyseistä ruokintatapaa jatkamme.

MIKSI?

Haluamme ruoan olevan koirille monipuolista, mielenkiintoista, mahdollisimman säilöntä- ja väriainevapaata sekä tietenkin koirille (alkuperää ajatellen) luonnollisempaa. Meistä on hyvä tietää mitä koira tarkalleen suuhunsa saa ja sen myötä on myös helpompi kartoittaa jos joku ruoka-aine on koiralle epäsopivaa.

Raakaruokinnan myötä on myös mahdollista säädellä paremmin kummankin koiran ruokavalio koirakohtaiseksi.

Lisää aiheesta kannattaa lukea seuraavista linkeistä:HYÖDYLLISTÄ NIPPELITIETOA MM. BARFFAAMISTAAMISTA SUUNNITTELEVILLE JA MUILLEKKIN.

Meillä ei kotosalla kyttäilemällä kyttäillä ja laskeskella koirien saamia hivenaineita, vitamiiniineja yms. määriä. Jos kiinnostaa niin aiheesta löytyy tietoa aivan sikana. Opuksissa kerrotaan, että tuota, tuota ja tuota pitäisi olla niin ja niin paljon...niin ja liikaa ei kuitenkaan saa saada. Sitten sitä vitamiinia saa tuosta, tuosta ja tuosta ruoka-aineesta..tattadaa..tehtävä mahdoton. Jokainen suupala pitäisi laskea. Veikkaisin, että kukaan ei pysty rakentamaa koiralle saatika itselle juuri 100% oikeanlaista ruokavaliota.

Itse ajattelen, että kun ruoka on monipuolista, niin homma toimii. Ja niinhän se onkin, että monipuolisesti barffatessa ei tarvitse antaa mitään erityisiä vitamiinilisiä. Ei ne sudetkaan siellä metsässä mitään oppaita lueskellut :D. Harvoin me ihmisetkään omia ruokiamme niin suurennuslasilla tarkkailemme. Pennun/vielä kasvavan koiran ruokinta onkin asia erikseen ja paljon tarkempaa, ettei sitten tule niitä länkisääriä tms. kalsiuminpuutteen myötä. Ainakin minä henkilökohtaisesti pysyisinkin siinä eläinkaupparuoassa yms. kunnes koiran on kasvanut ja kehittynyt siihen lopulliseen kokoonsa. Sitten vasta alkaisin harkitsemaan barffaamista, mutta tämäkin on kihan itsestä kiinni.

Meillä koirat syö suunnilleen tähän tapaan: aamulla lihaa 20% ja sosetta 20%, illalla lihaisia luita 60-70%. Kummallakin koiralla on tosin omakohtaiset annokset, koska esim. Ulpu lihoaa steriloinnin myötä todella herkästi ja Arttu taas on tuollainen laiheliini johon ei rasva tartu millään. Lisäksi Ulpu saa myös suhteessa hivenen enemmän aamulihaa ja sosetta, koska potee herkästi liian kovaa vatsaa.

Aamulihoina meillä käytetään nautaa ja/tai possua + säännöllisesti lohta sekä sisäelinsosetta (sisäelinsoseet sisältö vaihtelee tuotteesta riippuen). Lohta ja lohiöljyä menee vuoroviikoin ja sisäelintä noin kolmesti/neljästi kuukaudessa. Meillä kasvissoseet tarjoillaan yhdessä aamulihojen kanssa. Toisten mielestä soseet olisi hyvä tarjota erikseen ja toisten mielestä hyvä tarjota lihojen kanssa. Me ollaan päädytty tarjoilemaan sose aamulihojen kanssa.

Illalla tarjoiltavat lihaiset luut on meillä lähinnä broilerinsiipiä (joskus kauloja), naudan rustoluita, jauhettua broilerinsiipeä tai jauhettuja kalkkunanluita sekä rustoluumursketta. Rustoluumurske on tosin aika tuhtia ja voi olla, että sekaan täytyy lisäillä vähän lihaa, ettei mene vatsa liian kovalle. Myös erilaiset lisät kuten öljyt, merilevä jne. sekoitetaan aamusatsiin.

Herkkuina meillä käytetään yleensä jotain kuivattuja lihoja tai juustoa. Joskus kaupasta ostettavia lihalastuja. Ajanvietteenä uppoaa ihan perus nahkarullat tai solmuluut.


SOSEET 

Kaikki kasvikset annetaan koiralle raakana ja soseutettuna. Tämä sen vuoksi, että lemmikin elimistö pystyy imemään kasvisten rikotusta solurakenteesta ravintoaineet huomattavasti paremmin ja samalla suolisto saa tarvitsemiansa kuituja. Juureksia on hyvä houryttää hivenen ennen soseutusta. Olen kuullut myös, että paskastus edesauttaa kasvisten solurakenteen pilkkoontumista ja tämän vuoksi valmiit soseet on hyvä pakastaa. Totta tai ei, niin meillä soseet pakastetaan joka tapauksessa säilymisen vuoksi.

Hyviä kasvissoseen perusaineksia:

- Salaatit ja eirtyisen riittoisia on jäävuorisalaattikerät
- Pinaatti
- Kurkku
- Parsakaali
- Kukkakaali
- Selleri
- Kiinankaali
- Kesäkurpitsa
- Juurekset (porkkana, punajuuri)
- Sienet
- Hedelmät (omena, banaanit, päärynä, ananas)
- Pähkinät
- Marjat
- Persilja
- Punajuuri 
- Härkäpavut

Kasvismössön perusaineksia ovat vihreät lehtikasvit ja niiden lisäksi kasvimössöön voi käyttää lähes kaikkea mitä itselleenkin ostaa. Hyvässä kasvismössössä on yleensä neljää eri raaka-ainetta.

Myös hedelmiä voi käyttää, mutta esim. banaani ja ananas ovat hyvin energiapitoisia joten niiden käyttö kannattaa miettiä tarkkaan. Harrastaville koirille nuo ovat hyviä, mutta jos koira reagoi herkästi ruokavalioon korvillaan, ovat banaani ja ananas sellaisia että ne tulevat helposti "korvista ulos". Myös porkkana on hyvin energiapitoinen, joten siihen pätee sama sääntö.

Juureksista esim. punajuuri on hyvä kasvimössön raaka-aine, mutta kannattaa muistaa että paljon käytettynä se värjää koiran virtsan punaiseksi joka muistuttaa väriltää veristä virtsaa.

Palkokasvit (pavut ja herneet) tulee koiralle keittää. Palkokasvit saattavat myös aiheuttaa ilmavaivoja, joten niiden määrää kasvissoseessa kannattaa rajoittaa.

Koisokasveja (tomaatti, munakoiso, peruna ja paprika) ei koiralle kannata antaa, koiran vatsa ei niitä sulata. Perunaa voi kyllä jonkin verran käyttää keitettynä,mutta ei koskaan raakana.

Myös sipuleita tulee välttää, sillä ne aiheuttavat koiralle anemiaa. Valkosipulia voi koiralle antaa pieninä määrinä, meillä heitetään kuivattua valkosipulirouhetta satunnaisesti jonkun soseen sekaan. Valkosipulissa on paljon hyviä ominaisuuksia; se auttaa pitämään korvatulehdukset poissa ja ihon läpi tunkeva tuoksu pitää myös sisä- ja ulkoloiset loitolla. Luulen tosin, että aika paljon saa valkosipulia syödä, että punkit, mäkäräiset yms. alkaa välttelemään.

Luonnosta voi myös kerätä myös yrttejä, joita voi lisätä kasvimössön sekaan. Esim. nokkonen on hyvin rautapitoinen. Itse käytämme yrteistä lähinnä persiljaa satunnaisesti.

Kananmunat meillä heitetään kuorineen jo soseiden sekaan ja niitä tulee noin 2kpl/sosesatsi. Yhdestä sosesatsista riittää noin pariksi viikoksi. 


MEIDÄN SUOSIKKILIHOJA 

Tässä alla jonkinlainen lista lihoista joita meillä yleensä käytetää lähinnä sen mukaan mitkä on koettu koirille maistuviksi.


- Broilerin siivet
- Broilerin kaulat
- Rustoluumurske (kokonaisetkin menee, mutta lähinnä ajankuluna)
- Naudan jauheliha
- Possun jauheliha
- Kanan jauheliha
- Jauhettu lohi
- Possun sisäelinseos
- Kalkkunan palaliha
- Lammas


MISTÄ TARPEELLISIA VITAMIINEJA YM. TÄRKEÄÄ

- Sisäelimiä/Maksaa: Noin kerran viikossa, että saa A- vitamiinia.

- Rypsiöljy: E-vitamiinin ja omega -3 saamiseksi

- Auriingonkukkaöljy: Omega -6 eli linoli

- Pellavansiemenöljy: Myös omegat ja hyvää turkille ja suolistolle

- Lohiöljy: Omega 3. Koira hyödyntää eläinrasvat kasvirasvoja paremmin. Erilaiset Rasvahapot ovat tärkeitä mm. ihon toiminnalle, solujen rakentumiselle ja turkin kunnolle. Kaikkein välttämättömimpänä pidetään linolihappoa (Omega-6). Sitä tarvitaan mm. solukalvojen ylläpitämiseen ja ihosolujen kosteustasapainon ylläpitämiseen. Ulkoisia oireita puutoksesta ovat esim. kuiva ja hilseilevä iho, rasvaiselta tuntuva ja eloton turkki.

- Muna: raakana kuorineen (saa kalsiumia ja E- vitamiinia)

- Merilevä: Islamer: (monipuolisesti kivennäis- ja hivenaineita). Ei joka viikko. Esim kerran kuussa viikon ajan kuurina.

- Oluthiiva: (monipuolinen B- vitamiinien lähde)

- Omenaviinietikka: (auttaa ruoansulatuksessa, hyvä kaliumin lähde)

- Valkosipulijauhe/-rouhe tai -kynsi: (lievästi antibioottinen, puhdistava, häätää loisia)

- Sekä C- vitamiini: (kasvuvaiheessa/nivelongelmissa/sairauksissa parantaa yleiskuntoa, saattaa helpottaa nivelongelmia)

- Lisäksi Barf:aamisenalkuvaiheessa maitohappobakteerivalmisteet (parantavat ruoansulatusta, tuovat hyvää bakteerikantaa vatsaan).

- Kalanmaksaölyä: talvella ns, pimeään aikaan D-vitamiinin saamikseksi. Kesällä koira D-vitamiinia auringonvalosta.LOMARUOKA
 
Jauhelihaa (kaupasta ihan normia ihmisille suunnattua, kun sitä saa tuoreena)
Normaaleja soseaineksia
Kananmunia
Öljyä

Meille sopivat suhteet ruoassa menee suunnilleen sillä tavalla, että jauhelihaa on puolet ja sosetta puolet. Munia ja öljyä laitetaan sitten loman pituudesta riippuen. 1muna/koira/viikko taitaa meillä mennä normioloissa.

Helpointa nämä mössöt on tehdä sillä tavalla, että valmistaa munista ja kasviksista tavalliseen tapaan sosetta. Sitten soseen, jauhelihan ja öljyn voi sekoittaa vielä keskenään sähkövatkaimella. Ruoat ollaan yleensä annostellut pusseihin siten, että molempian aamuruoka on samassa pussissa. Sitten vaan pakkaseen odottelemaan lomaa.


RUOKAPÄIVÄKIRJA

20.3.2010 MAGNESIUM
Kai tämäkin ruokintaan liittyy. Kuuline eilen ystävältä, että koiran lihaksista johtuvaa tärinää voisi helpottaa magnesium. Arttu kun aina innoissaan olleessaan on kuin pieni lelukoiravibraattori joka paikallaan tärisee. Pitänee hakea ja testata josko tärinä lakkaan. Ulpu taas syö säännöllisesti Cartivettiä joka hoitaa niveliä.

14.7.2009 SUNNITELMIA

Löysin jostain barf-sivuilta tietoa, että punajuuri on hyvä soseaines. Täytynee koettaa sitä sekä selleria. Luulen että punajuurtakin kannattaa hieman ainakin höyryttää kuten porkkanaa. Höyrytys on paras vaihtoehto, niin ei mene vitumiinit hukkaan :D

6.6.2009 KUVIA SOSEISTA
Tälläisiä ne sitten on ja soseutuksen jälkeen menee pakastukseen muovirasioihin. Pussit on vähän epäkäteviä.  Kaksi tuollaista kipollista riittää noin kolme viikkoa.

28.4.2009 OMAT EVÄÄT
Koirilla alkaa meidän loman myötä myös loma. Ajateltiinkin, että on helpoin tehdä koirille täysin valmiit aamumössot johon siis tulee lihat, kasvikset, munat ja rypsiöljy sekaisin. On hoitotädin sitten helppo annostella ruoka kavereille. Myös iltaluut on tarkoitus laittaa valmiiksi sopiviksi pusseiksi.

Tässä aamuruokien ohjeet. Ihan tuli oivan näköistä huttua

Jauhelihaa
2 kananmunaa
Jäävuorisalaattia
Lehtisalaattia
Kesäkurpitsaa
Päärynä
Rypsiöljyä

Jauhelihaa
2 kananmunaa
Kurkkua
Parsakaalia
Kiinankaalia
Keitettyä porkkanaa
Rypsiöljyä

22.8.2008 SOSEJUTTUJA
No niin taas on tovi mennyt viimekerrasta. Kausimarjoja pakkasesta on testailtu soseisssa. UUsimpana mustikka. Hauska kun sitä soseuttaa, niin koko mössö menee violetiksi, mutta pakastuksen aikana väri palautuu.

Ostettiin myös kasviskuivuri, että saadaan tehtyä kasvisouhetta mm. vaelluksille mukaan. Pitää pian päästä kokeilemaan miten porkkanoiden käy.

26.7.2008 KESÄKUULUMISIA
Melko kivasti pyyhkii ruokarintamalla. Ulpu on paksu kuin sika ja sen takia ruoka-annoksista nipistettiinkin nyt huomattava osa ja liikuntaa on pyritty lisäämään paljon. Lisäksi Ulpu on saanut jotain epäsopivaa syötävää ja nyt selästä löytyy taas sitä inhottavaa karstaa. Nyt sitten ollaan tosi pelskitetyllä ruokavaliolla ja Ulpu ei saa vierailtaherkkuja :D

Arttu on hassu. Jos minä tarjoa aamuruokaa, niin se jää hyvin usein syömättä, mutta jos Ismo tarjoaa samaa pöperöä, niin ei mitään ongelmaa. Tosi outoa.

Kesän mansikoita lisäsin yhteen sosesatsiin. Pitäähän piskienkin saada osansa vaikka Arttu varmaan enemmän odotteleekin syksyn vadelmia.

15.5.2008 TYMPIVÄT MÖSSÖT
Arttu on jollain ihme paastolla ollut taas viime aikoina. Aamuruoka kelpaa jos on kelvatakseen. Saa nähdä miten tässä käy, mutta ei me kyllä nappulaan palata, kun se ei kelpaa yhtään sen paremmin ja sitten voi vielä vatsakin huonosti. Iltalihojen kanssa ei ole mitään ongelmaa. Aiheuttaakohan keväiset naiset mielipahaa..hmmm!

22.4.2008 SOSETTA JA VALKOSIPULIA
Eilen tehtiin taas soseta kuukaudeksi eteenpäin. kelpaa taas mässyttää. Yhteen osaan sekoitin Aaria mausteiden valmistamaa valkosipulilastua, mikä on 100% puhdasta valkosipulia. Saa nähdä mitä koirat tuumaan. Valkosipulilla on lievä antibioottinen vaikutus ja häätää myös loisia.

Kummankin koiran vatsa toimii melkohyvin. Ulpu on toisinaan kovemmalla, mutta tilanne tasoittuu roan suhteita muuttamalla. Ulpu saa sosetta hivenen enemmän aina. Jännitti vähän, että meneekö Ulpu naudan rustoluusta liian kovalle, mutta eipä mennyt ja hyvin maistui vaikka hammaskin oli juuri poistettu. Mukavaa rouskuttelua, vaikka matot onkin ihan läskissä tämän operaation jälkeen..ei haittaa.

Merilevää syötiin myös viime viikko. Noin kuukauden välein tarkoitus syödä sitä aina viikon kuureina. Merilevästä saa paljon hyödyllisi vitamiineja yms. Tähän en jaksa luetteloa naputtaa, mutta lue lisää linkistä. Linkki: Islamer

12.3.2008 POROA, HEPOA JA ANANASTA
Taas on uusi lihatilaus löytänyt tiensä meidän pakastimeen. Nyt on arkkupakastinkin kotona ja sen myötä lihojen säilytys huomattavasti helpompaa.

Uusina lihoina on kokeilussa, poronlihaa, hepanlihaa ja kananrankoja. Arttu ei tykkää hepasta ja maksakin menee nykyään huonosti. Outoa. Arttu pitä'ytyy kai sitten hieman enemmän kaupan jauhelihoissa. Pitää aina hamstrata, kun tulee tarjouksia. Lihaisista luista tykkää kovasti. Ulpu syö kaiken mitä kuppi sisällään pitää. Oikea herkkuperse.

Soseita tehtiin alkuviikosta taas urakalla. Viikonloppuna pitäisi tehdä vielä yksi satsi. Tehosekoitin sanoin jo lähes sopimuksen irti. Nyt soseita on helppo tehdä paljon valmiiksi etukäteen muovisiin rasioihin, jotka voi käytön jälkeen vain huuhtaista kaappiin odottamaan uutta satsia. Uutena ja vielä kokeilemattomana ainesosana toimii ananas. Tänään koirat saa maistaa sitä herkkua ekaa kertaa. Saas nähdä.

4.2.2008 SOSEITA, INHOTUKSIA JA HERKKUJA
Taas on tovi vierähtänyt. Selville ollaan saatu ainakin se, että possun sisäelimet meillä ei uppoa ollenkaan. Kumpikaan ei koske kyseiseen tuotteeseen ollenkaan. Onneksi saamme nekuitenkin kaverin koiralle käyttöön, ettei mene hukkaan.

Tässä pari uutta sosetta:

Sose I
Kurkku
Jääsäalaatti
Paprika
Persilja
Muna

Sose II
Kesäkurpista
Papu
Parsakaali
Muna

Jyväskylän tokokerhon sivuilta löysimme namiohjeen ja otimme sen kokeiluun. Ohjeessa oli vehnää joten piti vähän soveltaa. Alta siis löytyy meidän piskeille sopeva ohje ja maistuu niin hyvin, että Arttukin oli harkossa ihan liekeissä.

400 g jauhelihaa (mausteeksi voi laittaa jauhettua maksaa)
2 dl vettä
1-2 dl soijajauhoa (maissijauhokin käy)
2 rkl perunajauhoa
2 munaa

Vaivaa ainekset vatkaimella tai yleiskoneessa todella hyvin ja tiiviiksi massaksi. Levitä pellille tasaseiksi levyksi. Paista uusissa 175 asteessa tunnin verran. Lopuksi leikkasin tuotteen pitsaleikurilla kuutioiksi ja pakastin. Voi olla, että ohjetta muokkaamalla nameista saa niin kuivia, että säilyy ilman pakastusta. Nam!!

VINKKI: Useat aina murehtii, että koiraa on niin vaikeaa nesteyttää enen treenejä tai ennen kesäistä automatkaa. Tässä pari niksiä siihen ongelmaan. Meillä keitetään usein lihaa herkuiksi, niin kannattaa ottaa keittoliemi talteen. Varmasti maistuu nirsommallekkin kaverille. Toinen kokeiltavan arvoinen idea on laittaa juomaveteen pikkuinen nokare (Kennelrehulta ostettua) lohiöljyä. Öljy tosiaan kannattaa sulattaa eka tilkkaan kuumaa vettä, koska kylmään veteen se ei tietenkään liukene.

8.1.2008 VIIMEISIMMÄT KOKEILUT YMS.
Rasvaisempaa lihaa kokeilussa, jotta saataisiin Arttu pulskistumaan. Pitänee vielä metsästää koirille tarkoitettua silkkaa silavaa :). Tilasimme kokeiluun myös hepoa ja luurouhetta. Luurouheella tarkoitus hieman kovettaa Artun vatsaa ja katsoa miten anaalirauhaset selviytyy siitä (ovat oireilleet pikkuisen). Ulpulle Annetaan hivenen enemmän kasvissosetta, että kakka perhmenisi hivenen.

Soseita:

Sose I
Ruukkusalaatti
Paprika
Kesäkurpitsa
Munaa
Banaania

Sose II
Parsakaali
Jäävuorisalaatti
Herkkusieni
Munaa

06.12.2007 SOSETTA PIISAA
Tässä taas pari uutta soserespektiä:

Uusian aineksina persilja, keräsalaatti ja kiinankaali

Sose I
Kiinankaali
kaksi munaa
Paparika
Keräsalaatti

Sose II
Kurkku
Kaksi munaa
Persilja
Jääsalaatti

25.11.2007 KUTINA KAIKKOAA
Eilen totesimme Ismon kanssa, että Ulpulta on kadonnut (todennäköisesti barffauksen myötä) lähes kaikki selittämättömät kutinaoireet ja ihosta ei löydy enää nönnöä/karstaa. Jee. Muutenkin ruokailu on sopinut Ulpulle hyvin ja tietysti Artulle myös. Ismon kotoa saimme hirveä ja siitäkin koirat pitivät kovasti. Soseisiin ollaan laitettu uusi juttuina kuten mansikkaa ja päärynää. Hyvin toimii nehin. Pitäs koittaa lehtiselleriäkin. Talven pimeyden saavuttua suomeen koirat saavat myös kalanmaksaöljyä.

26.10.2007 ULPUKIN RAAKARUOKAILEE
Ulpunkin kanssa olemme nyt päässeet myösin barffauksen makuun. Pidimme raejuustolla paastopaivän ja siitä se sitten lähti. Kaikki katoaa mitä kuppii laittaa.  Hyvin on vatsa toiminut ja maltillisesti tyttö jaksaa kanansiipia järsiä. Myös Artun pötsi pelaa edelleenkin hvyin. Ihan kivasti on jo itse oppinut juttuja tuosta barffauksesta ja aiemmin väsäämäni viikon ruokalukkari toimii hienosti. Arkkupakastin on hankinnassa, niin ei tarttisi joka kuukausi käydä autolla.

13.9.2007 SOSEKUULUMISIA YMS.
Tänään oli taas soseentekopäivä. Tällä hetkellä pystyy tehdä vain pariksi viikoksi eteenpäin noita soseita, kun pakkaseen ei mahdu tiistaina tulevan lihalastin vuoksi :). No ihan hyvä kokeilla pienillä määrillä noita erilaisia soseitakin.

Tässä uusimmat reseptit:

Sose I
Jääsalaatti
Paprika
Parsakaali
Banaani

Sose II
Kesäkurpitsa
Kurkku
Kukkakaali
Porkkana

Kaikin puolin Arttu näyttää voivan oikein hyvin ja mitään outoa emme ole huomanneet ruokamuutosten aiheuttaneen. Vatsa toimii oikein kivasti, kun hivenen lisäsimme ilta-annoksien lihan suhdetta luihin.

Nyt on Artulle ns. viikkorunkokin ruokintaa vasten rakennettu, josta voidaan Ismon kanssa kumpikin seurata mitä milloinkin annetaan ilman, että tarvitsee toiselta aina kysyä mitä on viimeksi antanut. Voisihan sen rungon joskus tännekkin esille laittaa. Katsotaan nyt eka miten se toimii. Kaikkea pyrimme antamaan monipuolisesti. Ajattelin, että voisimme koettaa keskittyä aina kuukausikohtaisesti tiettyihin lihoihin ja seuraavan  kuukauden sitten toisiin. Riippuen mitä autolta milloinkin saa. Säännöllisesti tarjoillaan myös ns lisukkeita, että Arttu saa mahdollisimman hyvin kaiken tarvitsemansa (öljyt, maksa, muna, sisäelimet, kala). Joskus saa herkutella hapanmaitotuotteilla. Tässä vaiheessa, kun vielä opettelemme barffausta, niin ilta-annokset koostua pääasiassa kalkkunan tai kanan lihaisista luista. Myöhemmin voitaisiin koettaa emennän muita. Naudanrustot on ainakin Artulle herkkua.

4.9.2007 KASVISSOSEITA
Lihaisten luiden määrää ilta-annoksissa hieman pienennettiin eilisestä lähtien, kun kakka oli hieman puruista. Puuttuva osa korvataan lihalla ainakin nyt toistaiseksi.

Nyt on ensimmäiset ihan omat kasvissoseet tehty, kun Vauhti-Raksulta hankitut rupeaa loppumaan. Ainakin tänään annettu ensimmäinen annos maistui oikein hyvin. Soseisiin laitoin vihreitä kasviksia kaikkia suunnilleen saman verran ja muita (omena, porkkana, kukkakaali) sitten vähän vähemmän. Ihan niistä voisi itselleenkin keiton pyöräyttää. Soseet pakastin aina kaksi annosta/pussi, niin on helppo ottaa sulamaan eikä tarvitse sahailla. Pavut kypsennin ennen soseutusta kevyesti, kun jostain luin, että palkokasvit pitää kypsentää.

Sose I
Pinaatti
Kukkakaali
Kurkku
Porkkana
Jääsalaatti

Sose II
Valkokaali
Omena
Parsakaali
Papu

1.9.2007 MITÄS SITTEN SYÖTÄISIIN?
No lihaapa tietenkin. Hyvin sujuu edelleenkin. Ruoka maistuu ja vähitellen koetetaan jotain uuttakin. Naudan rustoluuta on syöty kaksi kertaa ja hyvin on maistunut, ellei Arttu ole salaa piilotellut niitä olohuoneen sohvatyynyjen väliin ;). Agilityyn keitimme mukaan maksaa ja se teki oikein hyvin kauppansa. Myös lohisössö on maistunut. Vatsa toimii tosi kivasti ja tavara sulaa hyvin. Uusi hyvä konsti nesteyyttää koiraa on laittaa tilkka lohiöljyä veteen. Johan menee kaupaksi.

27.8.2007 JO ASTETTA VIISAAMPIA
No nyt ollaan taas opittu paljon uutta barffauksesta. Possunulkofile ei ole Artun mielestä kaikista parhainta herkkua, mutta maksa on sitäkin parempaa. Kanan kauloja ollaan syöty pari kertaa ja maltillisesti Arttu jaksaa niitä pureskella. Kakka on kiinteytynyt vaihtelevalla menestyksellä, mutta on sentään edes vähä. Tästä on hyvä jatkaa.

21.8.2007 SIIRTYMINEN RAAKARUOKINTAAN
Tästä se lähtee. Artun uusi ruokavalio. Aiemmin Artun kanssa ollaan koetettu monenlaista ruokaa. Osa on maistunut hyvin ja osa vähemmän hyvin. Osasta on tullut tassunimeskelyoireita (vehnä) ja osasta paljon sitä itseään. Osa taas on sopinut oikein hvyin, mutta on aika yksipuolista syödä aina samaa nappulaa. Myös puuropohjaista kotiruokintaa olemme koettaneet. Se koettiin hyväksi, mutta oli aika vaivalloista tehdä.

Päätimme siis lyhyen pohdinnan myötä koettaa barffausta eli raakaruokintaa. Lihat tilasimme Vauhti-Raksulta ja hieman olikin jotain pakkasessa valmiina. Hyvät ja yksinkertaiset ohjeet löytyy Barffinetin ja Murren murkinan sivuilta.

Aluksi pidimme ns. paastopäivän raejuuston voimalla. Paastopäivän iltana Arttu sai jo tilkkasen jauhelihaa. Päätimme aloittaa suosituksen mukaan jauhetuilla kanansiivillä, lihalla ja kasviksilla.

Ensimmäisenä aamuna Arttu sai Oscar-raakalihapullia (jotka eivät jostain kumman syystä ole koskaan olleet parhainta herkkua) ja kananmunaa. Illalla sitten maisteltiin Nellin kanaherkun kana-kasvis-puhtia jossa on siis kasviksia ja kananasiipia soseena. Tämä mössö katosi kiposta hurjalla vauhdilla. Seuraavat pari päivää ollaan edetty suunnilleen samalla rungoll. Mainiosti on mennyt ja Arttu odottaa ruokaa aina ihan innoissaan. Mistä lie johtuu!? Artun parsakaali-valkosipulipierut sängyssä ihastuttavat elämäämme. Kakka on ollut hyvin sulanutta, mutta vielä hieman löysää. Viikonloppuna tiedetään asiasta enemmän.

Aluksi testaillaan erilaisia lihavaihtoehtoja ja mennään suunnilleen tällä linjalla: aamulla lihaa 20% ja kasviksi 20%. Illalla lihaisia luita 60-70%. Lihaisiksi luiksi on aluksi jauhettuja kanansiipiä, kokonaisia kanankauloja ja myöhemmin naudanrustoja. Aamulla tarjottava liha sitten vaihtelee: lihasta kalaan ja sisäelimiin. Välillä myös lisukkeena saa öljyjä, munaa, mapanmaitotuotteita yms. Makupaloita keitettyä lihaa, paahdettua maksaa tms.

Viikonloppuna testataan ensimmäisen kerran kokonaisia kanankauloja.